La Casa de Panchita – Panchitan talo – on turvapaikka, josta löytyy tukea heikossa asemassa oleville naisille ja tytöille.


Perun pääkaupunkiin Limaan saapuu maaseudulta joka vuosi köyhiä kouluja käymättömiä naisia ja tyttöjä työskentelemään kotiapulaisina. Nuorimmat tytöistä ovat kymmenvuotiaita ja monet jopa aikuisista saattavat olla lukutaidottomia.


Perussa laki takaa kotiapulaisille tietyt perusoikeudet, mutta kouluttamattomat tytöt eivät tunne lainsäädäntöä. Työnantajat saattavat käyttää tietämättömyyttä hyväkseen. Seksuaalinen ja fyysinen väkivalta on yleistä.


Asociación Grupo de Trabajo Redes (AGTR) on vuonna 1989 perustettu perulainen kansalaisjärjestö, joka toimii kotiapulaisten oikeuksien ja heidän yhteiskunnallisen asemansa parantamiseksi. AGTR ja sen suomalainen kumppani Naisten kehitysapu ovat tehneet yhteistyötä jo yli 20 vuotta.

La Casa de Panchitassa tarjotaan kotiapulaisille heidän ammattiinsa liittyvää koulusta, työpajoja sekä psykologi- ja lakineuvontaa.


Sunnuntai on kotiapulaisten vapaapäivä, ja silloin La Casa de Panchitassa järjestetään erilaista toimintaa, kuten kielten opetusta, tanssi- ja musiikkityöpajoja, apua läksyissä sekä muuta vapaa-ajantoimintaa.


Järjestön yhtenä kohderyhmänä ovat lapsikotiapulaiset, joiden kohdalla keskitytään pääasiassa koulunkäyntiä ja oppimista tukevaan toimintaan kuten luku- ja kirjoitustaidon parantamiseen. Tätä varten järjestö on muun muassa perustanut kirjaston.


Myös lapsikotiapulaisten vanhempien kanssa tehdään yhteistyötä, jotta he oppisivat ymmärtämään lastensa koulutuksen tärkeyden.


Lisää tietoa La Casa de Panchitan espanjankielisillä kotisivuilla.

Sunnuntaisin La Casa de Panchitassa toimii myös käsityöpaja, jossa naiset voivat tehdä koruja ja muita käsitöitä omaksi huvikseen sekä myyntiin. Naisten kehitysapu myy koruja myös Suomessa AGTR:n toiminnan hyväksi.


Vuonna 2007 AGTR perusti kotiapulaisille oman työnvälitystoimiston, joka toimii La Casa de Panchita-keskuksen yhteydessä. Kyseessä on sosiaalinen yritys, joka tarjoaa kotiapulaisille työnhaun lisäksi tietoa heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, painottaa kotiapulaisten neuvottelutaitojen tärkeyttä työnhaussa ja tiedottaa myös työnantajia kotiapulaisten oikeuksista.

Toimintaa ja työpajoja

Työnvälityksestä reiluja työpaikkoja

Katso video La Casa de Panchitasta

Videossa La Casa de Panchitan työntekijät ja kotiapulaistytöt kertovat keskuksen toiminnasta. Video on espanjankielinen ja siinä on englanninkielinen tekstitys. La Casa de Panchitan YouTube -kanava

Panchitan talo